TR | EN
Cumhuriyet Sohbetleri 3: Atatürk ve Türkçe
22.12.2023
Öne çıkan görsel

Üniversitemizde, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATAM) ile Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) iş birliğinde, Cumhuriyet’in 100. Yılı kapsamında düzenlenen “Cumhuriyet Sohbetleri” etkinliklerinin üçüncüsü gerçekleştirildi. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk demek Türkçe demek” sözünden hareketle bu sohbetin konusu “Atatürk ve Türkçe” seçilmişti. Bu kapsamda Türk dili ve lehçeleri alanında önemli kitap ve makaleleriyle tanınan değerli akademisyen Prof. Dr. Vahit Türk, "Cumhuriyet Sohbetleri 3: Atatürk ve Türkçe" başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Konferansın açılışında konuşan ESOGÜ TÖMER Müdürü Doç. Dr. Oktay Berber, üniversitemizin iki güzide merkezi olan TÖMER ve ATAM tarafından gerçekleştirilen 100. yıl etkinliklerinin sonuncusunda Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün devletin kuruluşu ardından bizzat önem verdiği ve himaye ettiği alanlardan birinin Türkçe olduğuna işaret ederek  konferansa yoğun ilgi gösteren katılımcılara teşekkür etti. Ayrıca yine 100. yıl kapsamında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi yayınları arasından basımı tamamlanan "Yüzüncü Yıla Armağan" adlı kitap hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Berber, çalışmaya katkı sağlayanlara şükranlarını sundu.
Açılış konuşması ardından "Atatürk ve Türkçe" başlıklı konuşması için kürsüye gelen Prof. Dr. Vahit Türk, Türkçenin yüzyıllar içerisindeki aşamalarından söz ettikten sonra Atatürk'ün Türkçenin gelişimi için ortaya koyduğu çalışmalardan ve oluşturulan kurumsal yapıdan söz etti.
Konferansın tamamlanması ardından İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Melike Gökcan tarafından konferanslarından dolayı Prof. Dr. Vahit Türk'e teşekkür edilerek katılım belgesi ve hediyeleri takdim edildi.